Email : info@aldy-travel.com

Telefon : +387 61 456 696

Telefon : +971 588 900 206

17.04. – 27.04.2024.

TEHERAN – KASHAN – ISFAHAN – QOM – QAZVIN – ALAMUT – SOLTANIEH – ARDABIL – SAREIN – KANDOVAN – TABRIZ

Cijena aranžmana: 2.990,00

NAPOMENA: Kalkulacija rađena na bazi min. 20 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih cijena se uvećava za 100,00 €

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

  • Avio karta sa taksama na relaciji

  Sarajevo – Teheran / Tabriz – Sarajevo kompanijom Turkish Airlines (uključen prtljag 30 kg+ručni prtljag 8 kg)

  • Smještaj u hotelima 4* i 5* na bazi noćenja sa doručkom
  • Večere u restoranima prema programu
  • Lokalni vodič na engleskom jeziku
  • Pratilac grupe - prof. orijentalistike Filozofskog fakulteta
  • Prijevoz modernim turističkim autobusom prema programu
  • Boca vode u autobusu po danu po osobi
  • Organizacija putovanja
  • Napojnice za vodiča i vozača

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

   • Ručkovi
   • Ishođenje vize i viznog koda + 90,00 KM po osobi ( pasoš mora biti važeći još najmanje 6 mjeseci po povratku )
   • PZO (obavezno za ishođenje vize) za osobe do 60 g. + 22,00 KM; za osobe 60 – 70 g. + 44,00 KM; za osobe 70 – 80 g. + 66,00 KM
   • Osiguranje od otkaza putovanja na ukupan iznos aranžmana + 110,00 KM
   • Ulaznica za Golestan palaču + 35,00 KM

   ( obavezna najava pri rezervaciji putovanja )

   • Doplata za jednokrevetnu sobu + 590,00 KM
   • Sve usluge koje nisu navedene u programu

Program putovanja:

I dan   17. April 2024.  SARAJEVO – ISTANBUL – TEHERAN

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo u 12:15h. Prijava na let za Istanbul i polijetanje u 14:25h (let TK 1024). Slijetanje na istanbulski aerodrom u 17:20h. Let za Teheran u 21:45h (let TK 872).

II dan  18. April 2024.  TEHERAN

Slijetanje u Teheran u 01:20h. Transfer u hotel, smještaj i odmor. Doručak. U 12:00h polazak u istraživanje Teherana. Obilazak počinjemo sa posjetom Nacionalnom Muzeju Irana. Ono što je interesantno za ovaj muzej je da vašu pažnju neće privući samo artefakti koji se nalaze u muzeju već i sama građevina. Nacionalni muzej Irana (Muzej drevnog Irana) je najstariji i najbogatiji muzej u Iranu. Ovaj muzej je podijeljen u dva dijela: drevni Iran i islamsko doba. U dijelu koji prikazuje drevni Iran izloženi su historijski predmeti od paleolitika do sasanidskog razdoblja. U dijelu koji prikazuje Iran nakon dolaska islama izloženi su predmeti i djela od 9.vijeka do danas. Nastavljamo prema palači Golestan (ulaznica nije uključena u cijenu), remek djelo arhitekture i umjetnosti sagrađenoj u kadžarskom periodu i smještenoj u srcu Teherana i nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Nastavljamo prema kompleksu Tabiat, modernom simbolu Teherana i mjestu gdje mladež Teherana provodi svoje slobodno vrijeme. Odlazak na večeru, te povratak u hotel. Noćenje.

III dan   19. April 2024.    TEHERAN – KAŠAN – ISFAHAN

Nakon doručka, odjava iz hotela te odlazak prema Isfahanu. Po dolasku u Kašan obilazak Fin vrtova. Ljubitelji vrtova i arhitekture sigurno će željeti da posjete i šetaju u perzijskim vrtovima, koji su oduvjek bili dio urbane strukture iranskog grada. Perzijski vrtovi predstavljaju kompleks raznovrsnih tradicionalnih vrtova i predstavljaju iransku graditeljsku umjetnost. Vrtovi su primjer raznolikosti dizajna perzijskog vrta prilagođenog različitim klimatskim uslovima. Vrtove karakterišu tri elementa: vodeni kanali (kanati), visoki zidovi i centralna zgrada sa bazenom.

Ustvari, perzijski vrtovi se smatraju najstarijim i najvažnijim vrtovima na svijetu. Pod zaštitom UNESCO-a je ukupno pet njih. Fin je jedan od najreprezentativnijih objekata vrtne arhitekture na čitavom Istoku, ali istovremeno i mjesto na kojem su se odvili neki veoma važni događaji iz iranske historije. Nastavak vožnje prema Isfahanu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

IV dan    20. April 2024.  ISFAHAN

Doručak. Ovaj dan je rezervisan za obilazak Isfahana, najsjajnije među desetinama historijskih prijestolnica Bliskog Istoka, grada fantastičnih rukotvorina, arhitekture i umjetnosti. Isfahan, treći najveći grad u Iranu i jedan od tri grada koji pripadaju „zlatnom trouglu“ gradova od kulturno-historijskog značaja, najljepši je i najkitnjastiji od svih. „Isfahan je pola svijeta“ (“Esfahān nesf-e jahān ast”), glasi čuvena perzijska izreka koja u jednoj rečenici objašnjava zlatno doba ovog grada, kada je na početku XVII vijeka, za vrijeme safavidske dinastije, Šah Abas I proglasio Isfahan prijestolnicom i učinio ga jednim od najljepših gradova pod nebeskim svodom. Obilazak uključuje posjetu trgu Naqš, džahan, dijelu Isfahana koji je pod zaštitim UNESCO-a, a koji je okružen sa dvije možda najljepše džamije na svijetu, Šahova džamija i džamija šejha Lutfullaha, te zapanjujućom palačom Ali Qapu i neodoljivim bazarom. Palača Ali Qapu na trgu Naqš-e džahan u Isfahanu jedan je od najljepših primjera arhitekture safavidskog doba. Građevina izvanredne arhitekture i nevjerovatnih ukrasa poznatih iranskih umjetnika privlači pažnju brojnih domaćih i stranih turista. Među najvažnijim dijelovima palače možemo spomenuti ulaz u raskošne dvorane, muzičku dvoranu na najvišem spratu i izvanredna umjetnička djela u različitim dijelovima palače. Glavni temelji ove vile izgrađeni su od drveta. Nakon posjeta ovim trima lokacijama, slobodno vrijeme za šoping u bazaru, te po izboru posjeta izvanrednim radionicama i lokalnim umjetnicima perzijskih tepiha, minijatura, rukotvorina od drveta i bakra, zlatarama.... Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

V dan  21. April 2024.   ISFAHAN – QOM – QAZVIN

Nakon doručka, odjava iz hotela te ćemo prošetati duž Džolfe (Jolfa), armenske četvrti Isfahana i posjetiti crkvu Vank. "Vank" na armenskom jeziku znači "katedrala". Ornamentika u zlatu i plafonu, unutrašnje površine kupole i ulja na platnu pod uticajem italijanskog stila i pozlate prema iranskom stilu na zidovima, uz priče o Isusovom životu, su najprepoznatljiviji ukrasi ove crkve. Polazak prema Qazvinu uz usputno zaustavljanje u Qom-u, drugom religijskom centru Irana, gdje ćemo posjetiti mauzolej i kompleks Fatime Masoumeh. Nastavak putovanja ka Qazvinu. Po dolasku obilazak Saadossaltaneh, jednog od najočuvanijih karavan saraja u Iranu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

VI dan  22. april 2024.   QAZVIN – ALAMUT UTVRDA – QAZVIN

Nakon doručka polazak prema tvrđavi Alamut. U zabačenim brdima gorja Alborz nalazi se historijska utvrda Alamut, poznata kao Dvorac asasina. U okolici se nalazi više utvrda, ali one su uglavnom dostupne samo dobro opremljenim i iskusnim planinarima. Jedina koji je lako dostupna i nalazi se nedaleko od ceste jeste utvrda Alamut. Alamut utvrda je sada u ruševinama, ali je u periodu 1090 – 1256 godine bila mjesto najizraženije aktivnosti, gdje su živjeli sljedbenici Hasana Sabaha, koji je sijao strah seldžučkim vladarima, ali i krstašima U doba kada je bila najsnažnija, ova je grupa privukla sljedbenike od Sirije do pokrajine Horasan u Centralnoj Aziji. Iranska vlada se u današnje vrijeme trudi da je što više prilagodi turističkim posjetama. Nakon utvrde otići ćemo do jezera Ovan. Povratak u Qazvin u hotel. Večera. Noćenje.

VII dan  23. April 2024.    QAZVIN – SOLTANIEH – ARDABIL

Nakon doručka polazak prema kupoli Soltanije preko Zandžana.  Kupola je  pod zaštitiom UNESCO-a, a ujedno i treća kupola po veličini na svijetu, visine je 48,5 metara, napravljena je od cigli, a stara je otprilike 700 godina. Zaustavićemo se u Zandžanu kako bismo obišli Muzej čovjeka soli. U muzeju soli nalaze se skeleti muškaraca pronađeni u rudniku soli u Zandžanu. Ovi skeleti pripadaju ahemenidskom i sasanidskom dobu.

Nekoliko kostura otkriveno je u rudniku soli koji se nalazi u oblasti Čerabad u provinciji Zandžan. U zimu 1993. godine pronašli su leš prilikom miniranja. Leš je bio pola tijela sa dugom kosom i bradom, a na lijevom uhu ima zlatni prsten. Nažalost, rudarski radovi su nastavljeni  sve do 2004. godine, kada su rudari ponovo otkrili ostatke skeleta drugog čoveka. Nađeno je ukupno šest skeleta. Pet skeleta je preneseno u muzej, a šesti skelet je ostavljen u rudniku zbog nedovoljnog kapaciteta u muzeju. 2007. godine izdata je naredba za zaustavljanje rudarskih operacija. Prema arheolozima i historičarima, tri čovjeka soli pripadaju ahemenidskom dobu (6 – 3 st. p.n.e.). Istraživači su također smatrali da su druga dva  čovjeka pripadala kasnom sasanidskom periodu (3 – 7 st. n.e.).

Nastavak prema Ardabilu. Po dolasku smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

VIII dan   24. April 2024.   ARDABIL – SERAIN – ARDABIL

Nakon doručka odlazimo u obilazak Mauzoleja šejha Safijuddina Ardabilija, možda najbolje mjesto da se nešto nauči o historiji i porijeklu Safavidske dinastije. Na ovom mjestu se, osim turbeta šejha Safijuddina Ardabilija nalazi i grobnica šaha Ismaila I (prvog šaha dinastije Safavida), njegove supruge (majke šaha Safavida), nekoliko grobnica šejhova i velikana iz perioda vladavine ranih Safavida I, ubijenih u bici kod Čalderana. Građevina potiče iz 13.vijeka i upisana je na listu svjetske baštine UNESCO-a. Nakon toga vozimo se do Seraina gdje možete uživati u ljekovitim termalnim izvorima Seraina. Povratak u Ardabil. Večera. Noćenje

IX dan 25. April 2024.   ARDABIL – TABRIZ

Nakon doručka, polazak za Tabriz. Posjetićemo veliki bazar Tabriza, koji je ujedno i najveći natkriveni bazar na svijetu koji sadrži preko 5.500 prodavnica, 30 mesdžida i džamija, 11 koridora i 9 vjerskih škola. Ne zna se tačan period gradnje ovog kompleksa iako su mnogi pisci, putnici i namjesnici u svojim djelima iz 9. i 10. vijeka navodili informacije o bazaru. Bazar posjećuje na hiljade posjetilaca dnevno i idealno je mjesto za fotografisanje. Na ovom bazaru se mogu naći neke od najvrjednijih i najkvalitetnijih prostirki i tepiha u Iranu. Bazar je također pod zaštitom UNESCO-a. Nakon bazara posjetićemo Plavu džamiju Tabriza.

Džamija Kabud ili Plava džamija nazvana je tako zbog modroplave boje kupole i pločica urezanih na vanjskoj fasadi. Zove se i "Firuz-e džahan" ili "Firuz-e eslam", a sagradio ju je u 15.vijeku Džahanšah Karakojunlu po nalogu kćerke ovog vladara. Ulazna vrata džamije viša su od nivoa ulice i iznad imaju eliptični luk. Na stranama džamije nalaze se dva stuba koja se uzdižu u obliku spirale, a u gornjem dijelu poprimaju oblik polumjeseca. Ovi stubovi u potpunosti su prekriveni tirkiznim pločicama ukrašenim nadrealnim cvjetnim motivima. Ulaskom na vrata stižemo u šabestan, ili centralni dio džamije koji služi za obavljanje namaza. Zidovi sobe prekriveni su obojenim pločicama i tako sitni i tako dobro postavljeni da se čini da su svi komadni. Dizajni na zidovima su toliko fini da posjetiocima pružaju osjećaj promatranja slike.  U večernjim satima možete uživati u parku El Goli. Odlazak u hotel. Smještaj i večera. Noćenje.

Nakon doručka, polazak za Tabriz. Posjetićemo veliki bazar Tabriza, koji je ujedno i najveći natkriveni bazar na svijetu koji sadrži preko 5.500 prodavnica, 30 mesdžida i džamija, 11 koridora i 9 vjerskih škola. Ne zna se tačan period gradnje ovog kompleksa iako su mnogi pisci, putnici i namjesnici u svojim djelima iz 9. i 10. vijeka navodili informacije o bazaru. Bazar posjećuje na hiljade posjetilaca dnevno i idealno je mjesto za fotografisanje. Na ovom bazaru se mogu naći neke od najvrjednijih i najkvalitetnijih prostirki i tepiha u Iranu. Bazar je također pod zaštitom UNESCO-a. Nakon bazara posjetićemo Plavu džamiju Tabriza.

Džamija Kabud ili Plava džamija nazvana je tako zbog modroplave boje kupole i pločica urezanih na vanjskoj fasadi. Zove se i "Firuz-e džahan" ili "Firuz-e eslam", a sagradio ju je u 15.vijeku Džahanšah Karakojunlu po nalogu kćerke ovog vladara. Ulazna vrata džamije viša su od nivoa ulice i iznad imaju eliptični luk. Na stranama džamije nalaze se dva stuba koja se uzdižu u obliku spirale, a u gornjem dijelu poprimaju oblik polumjeseca. Ovi stubovi u potpunosti su prekriveni tirkiznim pločicama ukrašenim nadrealnim cvjetnim motivima. Ulaskom na vrata stižemo u šabestan, ili centralni dio džamije koji služi za obavljanje namaza. Zidovi sobe prekriveni su obojenim pločicama i tako sitni i tako dobro postavljeni da se čini da su svi komadni. Dizajni na zidovima su toliko fini da posjetiocima pružaju osjećaj promatranja slike.  U večernjim satima možete uživati u parku El Goli. Odlazak u hotel. Smještaj i večera. Noćenje.

X dan 26. April 2024.     TABRIZ – KANDOVAN – TABRIZ

Nakon doručka, polazak u obilazak Kandovana. Kandovan je prelijepo selo u podnožju planine Sahand sa jedinstvenim kućama uklesanim u stijenu još prije 700 godina, a u njima i danas živi 168 porodica.  Ove kućice iz daljine izgledaju poput košnice ili mravinjaka, a samo male rupe u kamenu ukazuju na to da je na stijeni intervenisala i ljudska ruka. Nevjerovatan je to prizor koji dočekuje posjetioce sela Kandovan, sigurno jednog od najneobičnijih sela na svijetu. Posebno zbog činjenice da je selo Kandovan jedno od rijetkih pećinskih sela u kojima i danas ljudi žive. Povratak u Tabriz i posjeta ostacima utvrde Arg–e Ali Šah. Arg iz Tabriza također poznat kao Arg-e Ališah, Ališahov luk, a sa svojim džamijama, školama, javnim kupatilima, historijskim kućama i starim četvrtima, ova citadela svake godine ugošćuje mnoge međunarodne i domaće turiste.  Odmor do transfera na aerodrom. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

XI dan   27. April 2024.    TABRIZ – ISTANBUL – SARAJEVO

Transfer na aerodrom u Tabrizu u 03:00h. Let za Sarajevo preko Istanbula u 06:55h (let TK 883). Slijetanje u Istanbul u 09:10h, te nastavak leta za Sarajevo u 12:50h (let TK 1023)  Slijetanje u Sarajevo u 13:35h. Kraj usluge.

Napomene:

 

 • Uz ovaj program važe Opći uslovi putovanja agencije ALDY GROUP iz 2013. godine
 • Organizator ALDY GROUP zadržava pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih elemenata od strane avio kompanije (promjena cijena goriva, aerodromskih taksi...)
 • Ukoliko se ne ispuni kvota za minimalni broj prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkaza aranžmana, o čemu je dužan pismeno obavijestiti putnike.
 • Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija V.I.P. Travels nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljenu prtljagu.
 • Prilikom rezervacije, potrebno je uplatiti min. 40% od ukupne cijene aranžmana. Ostatak uplate najkasnije do 3 sedmice prije polaska
 • STORNIRANJE PUTOVANJA OD STRANE PUTNIKA (skala naplate penala):
 • 5% ako se putovanje otkaže od dana potpisa ugovora do 45 dana prije početka putovanja (blagovremeni otkaz)
 • 10% za otkaz od 44 do 30 dana prije početka putovanja
 • 20% za otkaz od 29 do 20 dana prije početka putovanja
 • 40% za otkaz od 19 do 15 dana prije početka putovanja
 • 80% za otkaz od 14 do 10 dana prije početka putovanja
 • 95% za otkaz od 9 do 6 dana prije početka putovanja
 • 100% ako se putovanje otkaže od 5 do 0 dana prije početka putovanja ili kada putovanje već započne, ili u toku putovanja