Email : info@aldy-travel.com

Telefon : +387 61 456 696

Telefon : +971 588 900 206

OMAN  

29.02.2024. – 07.03.2024.

MUSCAT – ROYAL PALACE – SULTAN QABOS DŽAMIJA – BIMAH VRTAČA - SUR – RAS AL HADD – WADI BANI KHALID – PUSTINJA WAHIBA SANDS –

IBRA – NIZWA - MUSCAT

Skočite u „Bimah vrtaču“ i prenoćite u pustinji za nezaboravno iskustvo

Oman je atraktivna i gotovo netaknuta zemlja koja nam uz malo mašte, kroz predivne prizore, priča jednu od najtajanstvenijih i najljepših priča.. Ne propušta hvalisanje krajolicima zbog kojih ostajemo bez daha. Beskrajno duga obala s lijepim plažama i toplim morem. Zanimljiva tradicionalna kultura i vječni osmjesi na licima mještana. Oman nudi nešto za svaki ukus, raznoliku i burnu avanturu u tek otkrivenom, i zbog toga, vrlo posebnom svijetu! Kao iz hiljadu i jedne noći !

Cijena aranžmana:   2.099,00 KM

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

U cijenu aranžmana uključeno:

prijevoz avionom  Pegasus airlines na relaciji Sarajevo-Istanbul- Muscat-Istanbul –Sarajevo (uključen prtljag do 20 kg + ručni prtljag do 7 kg)

- transfer aerodrom-hotel-aerodrom

- smještaj u hotelima na bazi noćenje sa doručkom prema programu

- svi obilasci prema programu

- sve ulaznice u objekte prema programu obilazaka

- ručkovi i večere prema programu

- usluge lokalnog licenciranog vodiča tokom obilazaka

- organizacija putovanja
- pratilac grupe

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

aerodromske taxe 299,00 KM (plaćaju se u agenciji)

- doplata za jednokrevetnu sobu -------350,00 KM

- viza za Oman za BH državljane, cijena 98,00 KM – posreduje agencija. Potreban pasoš i jedna slika.
- ostale usluge koje nisu izričito navedene u ovom programu

- Putno-zdravstveno osiguranje  14,00 KM za osobe do 60 god.; 28,00 KM za osobe preko 60 god.

- Osiguranje od otkaza putovanja  80,00 KM ( pokriva  ukupni  uplaćeni iznos aranžmana)

Program putovanja:

I DAN   21.11.2023.       SARAJEVO – ISTANBUL – MUSCAT

Sastanak na aerodromu dva sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let PC 292 (Pegasus Airlines). Polijetanje u 13:10h, slijetanje u Istanbul u 17:05h, po lokalnom vremenu, te nastavak leta za Muscat na liniji PC 870 u 21:20h. Dolazak u Muscat u 03:15h. Nakon pasoške i carinske kontrole transfer do hotela. Dobrodošli u Oman, arapski dragulj smješten na samom početku Perzijskog zaliva. Poznat je po svojoj bogatoj historiji, prirodnim bogatstvima, šarolikom reljefu i jedinstvenoj kulturi. Sve to je dodatno obogaćeno brojnim arheološkim i historijskim lokalitetima i festivalima koji se održavaju tokom godine. Smješten na uzanom pojasu između planina i mora, glavni grad Omana, Muskat (Muscat) proteže se 50 kilometara duž Arapskog zaliva. Gradsku panoramu ukrašavaju zlatni minareti, utvrđenja i kule i linija Arapskog mora. Cijeli grad podsjeća na jedno veliko utvrđenje uklesano u stijene okolnih planinskih lanaca. Osim centra grada, tu je i Mutrah (Muttrah) gde se nalazi najveća i najljepša gradska promenada, kao i Ruvi (Ruwi), poznatiji kao “mala Indija’’, gdje su načičkane brojne prodavnice i trgovački centri.

II DAN      22.11.2023.            MUSCAT CITY TOUR

Prijava u hotel. Noćenje i odmor. U 15:00h krećemo u obilazak grada Muscata (Kraljevska opera - Muttrah Souk - Palača Al Alam) Obići ćemo Kraljevsku operu (bez ulaska), impozantnog objekta građenog prema ideji voljenog sultana, koji je oduvijek bio ljubitelj klasične muzike i umjetnosti. Kraljevska opera najznačajniji je kulturni i umjetnički centar cijele zemlje. Ova zgrada odražava savremenu omansku arhitekturu i ima kapacitet da primi maksimalno 1100 ljudi. Opremljena je najsavremenijom tehnologijom i služi za operu, balet i simfonijske koncerte. Njena izgradnja bila je predmet velike polemike među stanovnicima Omana. Postavlja se pitanje da li je jedan tako skup i grandiozan projekat zaista bio potreban zemlji u kojoj većinsko stanovništvo ima nisko obrazovanje ili je sultan izgradio za svoju dušu.

Nedaleko od zgrade opere nalazi se pješčana plaža Qurum Cornichea sa mnoštvom restorana i luksuznih hotela, koja je savršeno mjesto za odmor i relaksaciju. Šetalište uz obalu ima uređeni prostor za piknik na kome lokalno stanovništvo organizuje porodična okupljanja. Qurum Cornichea   je mjesto na kome u nekom od restorana ili jednostavno uz plažu pod palmom možete uživati u predivnom zalasku sunca. U neposrednoj blizini plaže nalazi se i istoimeni park, najveća i najljepša zelena oaza u gradu. Naš obilazak nastavljamo prema oblasti Korniš, šetalištu pored mora.

U njemu se nalazu Mutrah suk, tradicionalna tržnica isprepletana uličicama i uskim prolazima koja važi za jednu od najbogatijih na Arabijskom poluostrvu. U suku možete pronaći mnoštvo zlatara, prodavnica tekstila, začina i još mnogo toga karakterističnog za ovaj region. Pored mnogo različitih opojnih mirisa koje ćete osjetiti jedan je posebno dominantan, a to je miris tamjana. Ova aromatična smola može se pronaći širom zemlje i paljenjem tamjana razvija se neobično jak i prijatan miris koji ćete osjetiti širom tržnice dok prolazite kroz nju. Na kraju Korniša je riblja pijaca, nalazi se uz samu obalu gdje u jutarnjim satima ribari pristaju svojim barkama sa svježim ulovom koji istog dana prodaju.

Interesantno je da na pijacama u Omanu nećete sresti žene, ovdje samo muškarci prodaju i kupuju. Na suprotom kraju Korniša nalazi se stara kula sa koje se pruža pogled na cijelu oblast i Omanski zaliv. Nakon kraće pauze nastavljamo prema sultanovoj palači, još jednom primjeru moderne arapske arhitekture, koja služi kao kancelarija šefa države sultana Qaboosa. Svojom šarenom fasadom potpuno dominira trgom na kome se na suprotnoj strani nalazi Nacionalni muzej Omana. Palača Al Alam okružena je tvrđavama Al Jalali i Al Mirani koje su sagrađene 1580. godine za vrijeme portugalske okupacije, danas su pretvorene u muzej koji mogu posjetiti samo visoki zvaničnici koji posjećuju zemlju. Turistima nije dozvoljen ulaz. Slobodno vrijeme, povratak u hotel, večera i noćenje.

III DAN     23.11.2023.  VELIKA DŽAMIJA-BIMAH VRTAČA-SUR-RAS AL HADD

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela. Naš obilazak započinjemo posjetom velikoj džamiji “Sultan Qaboos“.  Sjajan primjer moderne islamske arhitekture koja simboliše preporod zemlje, želju za spajanjem drevne tradicije sa modernim vremenom. Okružena je vrtom sa mnoštvom cvijeća i zelenila. Sagrađena je 2001. godine, nakon gotovo sedam godina rada, a bio je to poklon sultana svom narodu povodom 30 godina vladavine. Džamija leži na prostoru od 416m2 ima jednu glavnu kupolu i pet minareta koji simbolišu pet stubova islama, minaret od 90 m. i još četiri minareta visoka 45, 5 m. Pored atraktivnih građevinskih osobina, interijer džamije ima svoju ljepotu. Središnji luster džamije izrađen je od 600.000 Swarovski kristala i visok je 14m. Džamijski pod pokriven je jedinstvenim Perzijskim tepihom koji se smatra drugim po veličini u svijetu. Izrada je trajala četiri godine, okupljajući 1,7 milijardi čvorova od 28 različitih boja, koristeći klasične perzijske tradicije poput: Tabriz, Kashan i Isfahan.

 

* Imajte na umu da žene moraju biti u potpunosti pokrivene od glave do članaka, a muškarci treba da nose duge pantalone da bi mogli ući u Veliku džamiju.*

 

Nakon obilaska džamije putovanje nastavljamo prema “Bimmah sinkhole”, Vrtača Bimmah je prirodna znamenitost - nastala je u krečnjaku urušavanjem velike špiljske komore. Raniji stanovnici su vjerovali da je ovu rupu formirao meteorit ("komad mjeseca"). Široka je približno 70 m, duboka 20 - 30 m. Na dnu se nalazi duboko modrozeleno jezero. Nakon kraće pauze nastavljamo prema Suru. Ručak je planiran po dolasku u Sur. Grad Sur je poznat po svom pristaništu i brodogradilištu tradicionalnih omanskih drvenih ribarskih brodova (dhow) koji se i danas grade ručno. Sur je bio važna luka do izgradnje Sueckog kanala. Nalazi se na sjeverno-istočnoj obali Omana, najbliži Indiji, preko njega se s njom najviše trgovalo. Zato su ovdje naučili graditi najbolje brodove. I danas je Sur poznat po tradicionalnoj brodogradnji, taj su stari zanat dobro iskoristili. Drugo, po čemu je Sur poznat širom svijeta, je rezervat Ras al Jinz Turtle Reserve u kojem morske kornjače dolaze položiti jaja. Po dolasku u Sur obilazak brodogradilišta.  Nakon obilaska brodogradilišta, odlazak u Ras al Hadd, smještaj u hotel, večera. Nakon večere odlazak u rezervat kornjača. Kornjače u večernjim satima izlaze na obalu da polože jaja. Povratak u hotel. Noćenje.

IV DAN  24.11.2023.       WADI BANI KHALID - WAHIBA SANDS

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela i krećemo prema jednoj od najljepših oaza u Omanu Wadi Bani Khalid.

Ovaj wadi jedan je od najpristupačnijih, najvećih i najslikovitijih wadija u Omanu, jedina oaza u kojoj ima vode tokom čitave godine i postalo je omiljeno izletište. Stranci se dođu kupati, a domaći roštiljaju. Preko mostića ide se do restorana na drugoj strani jezerca. Tu se u hladovini odmaraju oni koji neće plivati. Wadi se sastoji od donjih i gornjih bazena, a svaki varira po veličini, dubini i broju vodopada. Ono što je veoma specifično za ovu oazu je da su bazeni prepuni riba.

 

Nakon kupanja/šetanja i pauze za ručak nastavljamo prema zlatnim pješčanim dinama pustinje Wahiba Sands. Upoznat ćete pravu beduinsku porodicu uživati u vožnji pješčanim dinama gledati zalazak sunca… kombinaciju boja i konstrast tame i svjetlosti koji pustinji daju veoma specifičan izgled… Po dolasku u pustinju prijava u kamp. Večera. Noćenje.

NAPOMENA: S obzirom da u Wadi Bani Khalid dolazi i jako puno lokalnog stanovništva prema državnom zakonu, te kao znak poštovanja obavezni ste da nosite odjeću preko kupaćeg kostima, ili da imate kostim koji pokriva ramena, a donji dio šorc do koljena.

V DAN 25.11.2023.        WAHIBA SANDS – IBRA - NIZWA - MUSCAT     

Doručak. Nakon doručka napuštamo zlatne pječane dine i vozimo se prema gradu Ibra. Poznat kao prolaz u omansku regiju Sharqiya, grad Ibra je jedan od najstarijih omanskih gradova, poznat po impresivnim konjanicima i proslavama utrka na kamilama. Ibra se nalazi 140 km južno od Muscata na drevnoj karavanskoj ruti kroz omansku unutrašnjost, okružen je brdima prošaranim karaulama. Ibra je takođe poznata po svojim oazama i starim trgovačkim vezama sa Zanzibarom, što je grad obogatilo u prošlim vremenima.

U starom gradu još uvijek možete vidjeti velike kuće bogatih trgovaca koje su napravljene od blata, visoke dva do tri sprata. U izuzetno zelenom gradu pronaći ćete drveća banana i palme hurmi. Ibra je dom posebno živahnog souka. U modernoj zgradi u srcu grada možete kupiti sve, od tepiha, tradicionalnih bodeža do srebrnine po kojoj je Ibra poznata. Nakon obilaska Ibre nastavljamo prema gradu Nizwa. Obilazak započinjemo odlaskom do jednog od najstarijih marketa u zemlji Nizwa souq-a.

Souq je organizovan po vrstama robe. Tu su blokovi za voće i povrće, za ribu, za meso, za hurme, za halvu i zanatski souq. Souq nije velik i neki dijelovi su modernizirani. Sakupljači suvenira imaju također svoj kutak. Oko glavnog trga i na glavnim alejama. Nizwa je posebno poznata po izradi srebrnog kanđara (tradicionalni zakrivljeni bodež). Danas indijski ili pakistanski kovači srebra pod nadzorom omanskih majstora izrađuju, posebno dizajnirane komade za turiste. Nakon obilaska nastavljamo obilaskom tvrđave. Tvrđava u Nizwi je jedna od prvih koju je sultan dao restaurirati. Prepoznatljiva je po ogromnoj kuli. Postoji još od 9. vijeka, ali u današnji oblik je u 17. vijeku dogradio imam Sultan bin Saif Al Yarubi, isti onaj koji je istjerao Portugalce. Bilo je to doba prosperiteta i razvoja, doba kada su „putevi bili sigurni, roba jeftina, profit visok i usjevi bogati “. Gradili su je dvanaest godina. Tu su Omanci pokazali umjeće u izgradnji odbrambenih objekata. Glavna kula je promjera 45m i visoka 30m, s jednako toliko dubokim kamenim temeljem. Do polovine je ispunjena kamenjem kroz koje se penje uskim i strmim stubištem. Na svakom skretanju su debela drvena vrata, iznad kojih su takozvane ‘ubojite rupe’. Kroz njih se proljevalo vruće ulje na napadače ili voda ako su ih pokušali zapaliti. Zavijanje stubišta je onemogućavalo upotrebu udarnih ovnova. S dvadeset i četiri topa i sto dvadeset mušketira kontrolirao se prilaz sa svih strana. Impresivna kula je utvrdi donijela auru nepobjedivosti. Sama utvrda je izgrađena iznad podzemnog vodenog toka koji je osiguravao opskrbu vodom u slučaju opsade. Unutar utvrde mnoštvo je zgrada, terasa, prostorija, stepeništa, prolaza, hodnika i podzemnih tunela. Praznik za oči za sve koji vole čiste linije i jednostavne geometrijske oblike. Unutar tvrđave se nalazi muzej koji prikazuje običaje i život onog doba. S vrha tornja pruža se pogled na cijelu dolinu, planine i grad Nizwu. Nakon obilaska slobodno vrijeme, ručak. U poslijepodnevnim satima povratak u Muscat. Večera u lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

VI DAN 26.11.2023.     MUSCAT      

Doručak. Nakon doručka napuštamo zlatne pječane dine i vozimo se prema gradu Ibra. Poznat kao prolaz u omansku regiju Sharqiya, grad Ibra je jedan od najstarijih omanskih gradova, poznat po impresivnim konjanicima i proslavama utrka na kamilama. Ibra se nalazi 140 km južno od Muscata na drevnoj karavanskoj ruti kroz omansku unutrašnjost, okružen je brdima prošaranim karaulama. Ibra je takođe poznata po svojim oazama i starim trgovačkim vezama sa Zanzibarom, što je grad obogatilo u prošlim vremenima.

U starom gradu još uvijek možete vidjeti velike kuće bogatih trgovaca koje su napravljene od blata, visoke dva do tri sprata. U izuzetno zelenom gradu pronaći ćete drveća banana i palme hurmi. Ibra je dom posebno živahnog souka. U modernoj zgradi u srcu grada možete kupiti sve, od tepiha, tradicionalnih bodeža do srebrnine po kojoj je Ibra poznata. Nakon obilaska Ibre nastavljamo prema gradu Nizwa. Obilazak započinjemo odlaskom do jednog od najstarijih marketa u zemlji Nizwa souq-a.

Souq je organizovan po vrstama robe. Tu su blokovi za voće i povrće, za ribu, za meso, za hurme, za halvu i zanatski souq. Souq nije velik i neki dijelovi su modernizirani. Sakupljači suvenira imaju također svoj kutak. Oko glavnog trga i na glavnim alejama. Nizwa je posebno poznata po izradi srebrnog kanđara (tradicionalni zakrivljeni bodež). Danas indijski ili pakistanski kovači srebra pod nadzorom omanskih majstora izrađuju, posebno dizajnirane komade za turiste. Nakon obilaska nastavljamo obilaskom tvrđave. Tvrđava u Nizwi je jedna od prvih koju je sultan dao restaurirati. Prepoznatljiva je po ogromnoj kuli. Postoji još od 9. vijeka, ali u današnji oblik je u 17. vijeku dogradio imam Sultan bin Saif Al Yarubi, isti onaj koji je istjerao Portugalce. Bilo je to doba prosperiteta i razvoja, doba kada su „putevi bili sigurni, roba jeftina, profit visok i usjevi bogati “. Gradili su je dvanaest godina. Tu su Omanci pokazali umjeće u izgradnji odbrambenih objekata. Glavna kula je promjera 45m i visoka 30m, s jednako toliko dubokim kamenim temeljem. Do polovine je ispunjena kamenjem kroz koje se penje uskim i strmim stubištem. Na svakom skretanju su debela drvena vrata, iznad kojih su takozvane ‘ubojite rupe’. Kroz njih se proljevalo vruće ulje na napadače ili voda ako su ih pokušali zapaliti. Zavijanje stubišta je onemogućavalo upotrebu udarnih ovnova. S dvadeset i četiri topa i sto dvadeset mušketira kontrolirao se prilaz sa svih strana. Impresivna kula je utvrdi donijela auru nepobjedivosti. Sama utvrda je izgrađena iznad podzemnog vodenog toka koji je osiguravao opskrbu vodom u slučaju opsade. Unutar utvrde mnoštvo je zgrada, terasa, prostorija, stepeništa, prolaza, hodnika i podzemnih tunela. Praznik za oči za sve koji vole čiste linije i jednostavne geometrijske oblike. Unutar tvrđave se nalazi muzej koji prikazuje običaje i život onog doba. S vrha tornja pruža se pogled na cijelu dolinu, planine i grad Nizwu. Nakon obilaska slobodno vrijeme, ručak. U poslijepodnevnim satima povratak u Muscat. Večera u lokalnom restoranu. Povratak u hotel. Noćenje.

VII DAN 27.11.2023.              

MUSCAT-ISTANBUL-SARAJEVO

Po dolasku na aerodrom prijava na let PC 871 Muscat –Istanbul 04:25h., slijetanje u Istanbul planirano u 08:50h. Zatim slijedi vezni let PC 291 u 12:10h Istanbul- Sarajevo. Slijetanje u Sarajevo predviđeno u 12:15h. Kraj usluge.

 1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Oman (zvanično Sultanat Oman) je država koja se nalazi u jugozapadnoj Aziji. Graniči se sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Jemenom. Administrativno je podijeljen na jedanaest pokrajina. Omanu pripada i enklava Musandam, odvojena od ostatka zemlje teritorijom UAE, na južnoj obali Ormuskog prolaza na ulazu u Perzijski zaliv. Oman izlazi na Arabijsko more na jugu i istoku. Veći dio države čini pustinja, a planinski masivi protežu se duž obale sjevernim i južnim dijelom zemlje. U skladu sa reljefom, vegetacija je pretežno pustinjska i polupustinjska (pustinjsko rastinje, trave.), dok je vegetacija bujnija u onim dijelovima Omana koji su izloženi padavinama kao što je Dofar, te se sreću akacije, oleanderi, kokosove palme. Oman je poznat po naftnim rezervama, pa je u skladu sa tim privreda države zavisna od izvoza sirove nafte. Razvijena je i poljoprivreda.

Površina zemlje: 309500 km2              
Broj stanovnika: oko 4 miliona
Glavni grad: Muskat
Vladavina: sultan Kabus ibn Said el Said
Nacionalnost: veći dio stanovništva je omanske nacionalnosti, dok ostalo stanovništvo čine Azijati, stanovnici drugih arapskih zemlja, SAD i Evrope
Zvanični jezik: arapski
Vjeroispovest: islam (vjerska struja ibadizam)
2. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC +4, što znači da je 3 sata unapred u odnosu na BiH.

 1. KLIMA

Klima je pustinjsko – tropska. U unutrašnjem pustinjskom dijelu je vrela i suha sa velikim dnevnim temperaturnim amplitudama, dok se u priobalnim krajevima vlažnost povećava, ali temperature ostaju visoke. Tokom proljeća i ljeta puše topao i jak vjetar šamal. Maksimalne dnevne temperature ljeti dostižu i 40 °C, dok su zime nešto hladnije. Proljeće i jesen su najugodniji sa temperaturama između 25 -35 °C.

 1. HRANA I PIĆE

Omanska kuhinja je pod uticajem arapske, persijske, indijske, azijske, mediteranske i afričke kuhinje, što odražava poziciju Omana kao ogromne trgovačke imperije na raskrsnici tradicionalnih trgovačkih puteva. Jela se često zasnivaju na piletini, ribi i jagnjetini, kao i na riži koja je najčešći prilog glavnom jelu. Većina omanskih jela sadrži bogatu mješavinu začina, bilja i marinada. Supe su takođe česte i obično se prave od piletine, jagnjetine i povrća (npr. dimljeni patlidžan). Glavni obrok se obično jede sredinom dana, a večera je lakša.

 1. ZDRAVLJEVakcinacija nije obavezna. Nije preporučljivo piti vodu iz česme. Mineralna voda se obično konzumira u hotelima i restoranima, a može se kupiti u većini trgovina, benzinskim pumpama i supermarketima. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje. Korisni broj telefona za hitne pozive: 9999
 2. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put -, za cijenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

 1. SIGURNOST, BEZBJEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA

Oman je izuzetno sigurna zemlja. I pored toga što je stopa kriminala relativno niska, savjetujemo oprez u nekim dijelovima prijestolnice. Potrebno je izbjegavati korištenje kamera i dvogleda u blizini vojnih stanica, vladinih zgrada i aerodroma. Preporuka je da ne fotografišete ljude bez pitanja, jer time rizikujete da izazovete veliku uvredu, posebno ako fotografišete dame bez dozvole. Zbog psovanja, gestova nepoštovanja ili naklonosti na javnim mjestima, moguća je reakcija lokalne policije. Kazne za trgovinu, krijumčarenje i posjedovanje čak i vrlo male količine droge su izuzetno visoke (u nekim slučajevima kažnjivo smrću). U Omanu ne postoji razlika između tzv. lake i teške droge - kažnjavaju se istim kaznama. Alkohol prodaju ovlašteni hoteli i restorani. Ispijanje alkoholnih pića u javnosti i pijanstvo na javnom mjestu je nelegalno. Pušenje nije dozvoljeno u kafićima, restoranima, barovima, tržnim centrima, kancelarijama i drugim javnim prostorima - iako je to obično dozvoljeno na otvorenim terasama barova i restorana.

 1. ODJEĆA

Preporučuje se poštovanje lokalne tradicije, običaja, zakona i religije i dostojanstveno ponašanje u javnosti. Potrebno je da žene nose skromnu odjeću koja pokriva ruke i noge. Osim na turističkim plažama ili bazenima, nošenje kupaćih kostima u javnosti nije dozvoljeno. S obzirom na visoke temperature, preporučljiva je lagana pamučna ili lanena odjeća.

 1. LOKALNA VALUTA

Lokalna valuta je Omanski rijal. Novac se lako razmjenjuje u bankama, mjenjačnicama i većim hotelima.

1 €= 0.43 OMR ; 1 USD = 0.38 OMR8/

 1. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

Kreditne kartica kao što su American Express, Visa MasterCard i Diners club je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice

 1. KOMUNIKACIJA

Naše mreže rade na teritoriji Omana. WiFi imate u smještajima i restoranima, tako da ćete i na taj način moći da održavate kontakt sa porodicom i prijateljima.
Pozivni broj:  +968

 1. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas (standardni napon 240 V, a frekvencija 50 Hz), ali je potreban strujni adapter za utičnice tipa G.

 1. SUVENIRI

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, srebrni unikatni nakit, kafu, keramiku, omanski bodež, tamjan (frankincense)...

NAPOMENE: 

Objavljene cijene su po osobi u dvokrevetnoj / trokrevetnoj sobi

Agencija nije odgovorna za eventualne promjene satnice leta, jer je to isključiva odgovornost avio kompanije.

Popusti za djecu: na upit

 

 1. OPŠTI PODACI O ZEMLJI

Oman (zvanično Sultanat Oman) je država koja se nalazi u jugozapadnoj Aziji. Graniči se sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom i Jemenom. Administrativno je podijeljen na jedanaest pokrajina. Omanu pripada i enklava Musandam, odvojena od ostatka zemlje teritorijom UAE, na južnoj obali Ormuskog prolaza na ulazu u Perzijski zaliv. Oman izlazi na Arabijsko more na jugu i istoku. Veći dio države čini pustinja, a planinski masivi protežu se duž obale sjevernim i južnim dijelom zemlje. U skladu sa reljefom, vegetacija je pretežno pustinjska i polupustinjska (pustinjsko rastinje, trave.), dok je vegetacija bujnija u onim dijelovima Omana koji su izloženi padavinama kao što je Dofar, te se sreću akacije, oleanderi, kokosove palme. Oman je poznat po naftnim rezervama, pa je u skladu sa tim privreda države zavisna od izvoza sirove nafte. Razvijena je i poljoprivreda.

Površina zemlje: 309500 km2              
Broj stanovnika: oko 4 miliona
Glavni grad: Muskat
Vladavina: sultan Kabus ibn Said el Said
Nacionalnost: veći dio stanovništva je omanske nacionalnosti, dok ostalo stanovništvo čine Azijati, stanovnici drugih arapskih zemlja, SAD i Evrope
Zvanični jezik: arapski
Vjeroispovest: islam (vjerska struja ibadizam)
2. VREMENSKA ZONA

Vremenska zona je UTC +4, što znači da je 3 sata unapred u odnosu na BiH.

 1. KLIMA

Klima je pustinjsko – tropska. U unutrašnjem pustinjskom dijelu je vrela i suha sa velikim dnevnim temperaturnim amplitudama, dok se u priobalnim krajevima vlažnost povećava, ali temperature ostaju visoke. Tokom proljeća i ljeta puše topao i jak vjetar šamal. Maksimalne dnevne temperature ljeti dostižu i 40 °C, dok su zime nešto hladnije. Proljeće i jesen su najugodniji sa temperaturama između 25 -35 °C.

 1. HRANA I PIĆE

Omanska kuhinja je pod uticajem arapske, persijske, indijske, azijske, mediteranske i afričke kuhinje, što odražava poziciju Omana kao ogromne trgovačke imperije na raskrsnici tradicionalnih trgovačkih puteva. Jela se često zasnivaju na piletini, ribi i jagnjetini, kao i na riži koja je najčešći prilog glavnom jelu. Većina omanskih jela sadrži bogatu mješavinu začina, bilja i marinada. Supe su takođe česte i obično se prave od piletine, jagnjetine i povrća (npr. dimljeni patlidžan). Glavni obrok se obično jede sredinom dana, a večera je lakša.

 1. ZDRAVLJEVakcinacija nije obavezna. Nije preporučljivo piti vodu iz česme. Mineralna voda se obično konzumira u hotelima i restoranima, a može se kupiti u većini trgovina, benzinskim pumpama i supermarketima. Neophodno je da sa sobom ponesete i kremu za sučanje. Korisni broj telefona za hitne pozive: 9999
 2. OSIGURANJE

Osiguranje nije obavezno, ali je preporučljivo. Možete ga uzeti u bilo kojoj osiguravajućoj kući ili kod nas u agenciji do 5 dana pred put -, za cijenu/osiguranu sumu/broj dana, pozovite agenciju.

 1. SIGURNOST, BEZBJEDNOST I PRAVILA PONAŠANJA

Oman je izuzetno sigurna zemlja. I pored toga što je stopa kriminala relativno niska, savjetujemo oprez u nekim dijelovima prijestolnice. Potrebno je izbjegavati korištenje kamera i dvogleda u blizini vojnih stanica, vladinih zgrada i aerodroma. Preporuka je da ne fotografišete ljude bez pitanja, jer time rizikujete da izazovete veliku uvredu, posebno ako fotografišete dame bez dozvole. Zbog psovanja, gestova nepoštovanja ili naklonosti na javnim mjestima, moguća je reakcija lokalne policije. Kazne za trgovinu, krijumčarenje i posjedovanje čak i vrlo male količine droge su izuzetno visoke (u nekim slučajevima kažnjivo smrću). U Omanu ne postoji razlika između tzv. lake i teške droge - kažnjavaju se istim kaznama. Alkohol prodaju ovlašteni hoteli i restorani. Ispijanje alkoholnih pića u javnosti i pijanstvo na javnom mjestu je nelegalno. Pušenje nije dozvoljeno u kafićima, restoranima, barovima, tržnim centrima, kancelarijama i drugim javnim prostorima - iako je to obično dozvoljeno na otvorenim terasama barova i restorana.

 1. ODJEĆA

Preporučuje se poštovanje lokalne tradicije, običaja, zakona i religije i dostojanstveno ponašanje u javnosti. Potrebno je da žene nose skromnu odjeću koja pokriva ruke i noge. Osim na turističkim plažama ili bazenima, nošenje kupaćih kostima u javnosti nije dozvoljeno. S obzirom na visoke temperature, preporučljiva je lagana pamučna ili lanena odjeća.

 1. LOKALNA VALUTA

Lokalna valuta je Omanski rijal. Novac se lako razmjenjuje u bankama, mjenjačnicama i većim hotelima.

1 €= 0.43 OMR ; 1 USD = 0.38 OMR8/

 1. KREDITNE KARTICE I BANKOMATI

Kreditne kartica kao što su American Express, Visa MasterCard i Diners club je moguće, ali to morate prethodno najaviti svojoj banci, kako ne biste imali problema sa blokiranjem kartice

 1. KOMUNIKACIJA

Naše mreže rade na teritoriji Omana. WiFi imate u smještajima i restoranima, tako da ćete i na taj način moći da održavate kontakt sa porodicom i prijateljima.
Pozivni broj:  +968

 1. STRUJA

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas (standardni napon 240 V, a frekvencija 50 Hz), ali je potreban strujni adapter za utičnice tipa G.

 1. SUVENIRI

Od suvenira preporučujemo tradicionalnu odjeću i materijale, srebrni unikatni nakit, kafu, keramiku, omanski bodež, tamjan (frankincense)...