Email : info@aldy-travel.com

Telefon : +387 61 456 696

Telefon : +971 588 900 206

Rafting-Bosnia and Herzegovina

Sve što treba da znate o raftingu

Adrenalinski sport koji se odvija u prirodnim uslovima, na brzim rekama, poznat i kao splavarenje ili splavarenje na divljim vodama, rekreativna aktivnost pri kojoj su neophoni splav ili čamac, najčešće gumeni, dobra navigacija i izdržljivost posade u ekstremnim uslovima na vodi.

Rafting kao sport postaje popularan još davne 1970. godine, dešava se na divljim vodama. Izuzetno je adrenalinski za sve učesnike, ali može biti i opasan ako se ne ispoštuju osnove bezbednosti mkoje su propisane. U čamcu je propšoručljivoi da bude grupa od više ljudi, najmanje četvoro, a individualni pokušaji raftinga nisu preporučljivi i najčešće su vrlo rizični.

Rafting Tarom

Sa našim timom doživećete jedno od najlepših rafting trenutaka spustom niz reku Taru i kroz njen kanjon, koja važi za jednu od najlepših i najbistrijih reka u Evropi.

Izvire ispod planinskog masiva Komova na 1.250 metara nadmorske visine, gde se u blizini Šćepan polja (na 430 metara nadmorske visine) spaja sa rekom Pivom i stvara reku Drinu.

Kanjon Tare je dug 144 kilometra i na mahove dubok i do 1.300 metara, što ga čini drugim najdubljim kanjonom na svetu, posle poznatog Kolorada, a definitivno najdudljim kanjonom u Evropi.

Velikim svojim delom reka Tara protiče kroz nacionalni park “Durmitor”, koji je inače pod zaštitom UNESCO-a od 1980. godine.

Više od 90 kilometara toka Tare čine brzaci, a najzanimljivija deonica se prostire između Brštanovice i Šćepan polja. U zavisnosti od nivoa vode, brzine reke i godišnjeg doba, spust niz Taru može da traje i do pet do šest časova.

Kanjon obiluje penušavim vodopadima, a definitivno najlepši i najatraktivniji je ‘Skakavac’, u čijem podnožju je pozicionirano čak oko 80 pećina.

Tara je pitka celim svojim tokom, što je čini jedinstvenom u Evropi i zbog čega je ponela ponosni naziv “SUZA EVROPE”.